Bilinçli Teknoloji Kullanımı

Bilinçli Teknoloji Kullanımı

İnternet ve ekran çağında her şey hızla değişse de, değişmeyecek olan şeylerin başında kuşkusuz internet geliyor. Özellikle mobil telefonların giderek yaygınlaşmasıyla birlikte internet artık her an yanımızda, elimizde, cebimizde! Elbette internetin risklerine karşı daha korumasız olan çocuklarımızın da öyle…

01.11.2018 708

İnternet her türlü bilgiyi çeşitli formatlarla barındırdığından ve üzerinde bir sansür mekanizması olmadığından kurallar, sınırlamalar koymanız, çocuklarınızı yönlendirmeniz gerekir.
Doğru yönlendirme ve uygun sınırlandırmalarla kullanıldığında, teknolojik aletlerin pek çok olumlu etkisi de vardır. Ancak aşağıda sayılan durumlar yaşanıyorsa, bilgisayarla kurulan ilişkinin pek sağlıklı olmadığı söylenebilir:

• Kendini kontrol edememek, çok kısa bir zaman için bilgisayar başına oturup saatlerce kalkamamak

• Bilgisayardan uzun süre uzak kalmaya dayanamamak, boşluk hissetmek, huzursuz olmak

• Bilgisayar için yemekten, derslerden ya da arkadaşlardan vazgeçmek

• Sürekli bilgisayara kavuşma isteği hissetmek

• Bilgisayar başında bu kadar zaman geçirmekten dolayı suçluluk ve keyif arasında çelişik duygular yaşamak

• Her seferinde saatlerce ekran başında kalmaktan kaynaklanan çeşitli bedensel sorunlardan şikâyet etmek

Bazı aileler bu gibi cihazların kullanımını maalesef iyi bir zeka göstergesi gibi algılıyor. Çocuğunuzun bu gibi cihazlara fazla maruz kalması, onun zeki olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersi gelişmekte olan çocuklar için büyük risk içeriyor.

                Hangi yaşta ne kadar ekran ( TV+Ipad+Bilgisayar+ Tablet+Oyun Konsolları+Telefon) süresi olmalı dediğinizi duyar gibiyim. Yeni araştırmalar  2 yaş öncesi çocukları kesinlikle teknolojiye bulaştırmayın diyor. “Çocuklar 2 yaşından önce ekranlarla tanıştırılmasın“ın kaynağı Amerikan Pediatri Akademisi ve onların yaptıkları geniş kapsamlı araştırma değerlendirmeleri idi. Hatta uzmanların çoğu bu konuda araştırma olmadığını söylese de temkinlilik adına “2 yaş öncesi çocukları ekrana maruz bırakmayın” deniyordu.

2-3 yaş arası yapabiliyorsanız hala bulaşmayın: Bu biraz sizin bilgileri nasıl filtreleyeceğinize kalmış, araştırmalar devam ediyor. Ama son zamanlarda ekran konusunda 3 yaş altı için “kesinlikle kötü, aman ha” diyen uzman sayısı hızla artıyor. Artık uzmanlar “çocuklar 3 yaşından önce ekranlarla tanıştırılmasın” diyor

 Sonrasında da mutlaka dikkatli olmak lazım.

“Çocuklar 3 yaşına kadar ekrandan uzak dursun”un sebepleri:

1. Ekranlar bebeklerin gelişmememiş derinlik , boyut , şekil, zemin algılarını bozabilir.

2. Bebeklerin 3 boyutlu objelerle oynaması gerekir. Ekranlar 2 boyutlu”

3. Bebekler beyinlerinin yapısı gereği zihinsel gelişimleri için mutlaka 3 boyutlu objelerle uğraşmalı. Koklamalı, ağzına götürmeli, tadına bakmalı, ellemeli, seyretmeli, dinlemeli. Kitap ve televizyonun iki boyutlu dünyası bu ortamı sağlamıyor(muş)“.

4. Buna karşılık 0-3 yaş grubunun ekranlar yüzünden karşılaşabileceği dil gelişimi gibi problemlerinin ekran zamanının ebeveynle birlikte yapılması halinde azaltılabileceği de söyleniyor.

3 yaş sınırının kaynağı ise Psikolog Aric Sigman’ın araştırması. Bu uzman araştırmalarından yola çıkarak özetle “3 yaş öncesi her türlü ekran çocuklara zararlı” diyor. Her araştırma gibi bu araştırmanın da kısıtları olsa da önerilen günlük ekran zamanları şöyle:

– 0–3 yaş: HİÇ
– 3–7 yaş: 0.5–1 saat
– 7–12 yaş: 1 saat
– 12–15 yaş: 1 saat
– 16+ yaş: 2 saat

Ancak 7 yaşından sonra okul ödevleri, okuma alıştırmaları, sınıftaki aktiviteler ve hayata hazırlanma adına teknoloji ile geçirilen vakitler de bu sınırlamalara dahil midir sorusunun cevabı yok, ebeveyn insiyatifine bırakılmış.

Youtube’daki çocuk videolarının kötülüğü ve çocuklara verdikleri zararın boyutlarını görebilmek için James Bridle’nin TED konuşmasını izleyebilirsiniz. Altyazı seçeneklerinden Türkçe’yi seçmeyi unutmayın.

https://www.ted.com/talks/james_bridle_the_nightmare_videos_of_childrens_youtube_and_what_s_wrong_with_the_internet_today#t-16428

İnternet ve teknoloji kullanımı ile ilgili çocuklarınıza model teşkil ettiğinizi unutmayın. Onlarla birlikte vakit geçirirken cep telefonlarınızı gerekmedikçe kullanmamaya özen gösterin.

Onlarla daha sık ve verimli vakit geçiriniz, birlikte gelişimlerini destekleyecek oyunlar oynayın.

Onları ilgi alanlarına uygun aktivitelere yönlendirin.

Çocuklarınızı mümkün olduğunca arkadaşları ile doğal yollardan görüşmelerine yönlendirin. Böylece iletişim için teknolojik cihazlara yönelimlerini daha kolay kontrolünüz altına alırsınız.

Onların bilgisayar ve tablet kullanımı her zaman sizin kontrolünüz altında olmalıdır.

Çocuğunuzun televizyon izlemesine ya da programın ona uygun olup olmadığına siz karar verin.

Çocuğunuza sorunla ilgili tek başınıza yardımcı olamayacağınıza inanmanız durumunda uzman yardımı alınız.

Psikolojik Danışman ve Rehber

Gülbin ÜLKER

 

Kaynaklar

 

·         http://www.onlineanne.com/2013/03/02/cocuklar-en-erken-ne-zaman-ekranla-tanissin/

·         http://www.guvenliweb.org.tr/blog-detay/internetin-bilincli-ve-guvenli-kullanimi-icin-ailelere-tavsiyeler

·         https://www.egitimizm.com/cocuklarda-bilincli-guvenli-teknoloji-kullanimi/

·         http://www.yeniduzen.com/teknolojinin-cocuklar-uzerindeki-etkileri-90788h.htm

·         http://www.uykusuzanneler.com/yasa-gore-ekran-zamanlari-ne-olmali/

Kaynak: http://www.onlineanne.com/2013/03/02/cocuklar-en-erken-ne-zaman-ekranla-tanissin/